Resultaat CAO onderhandelingen, nog geen akkoord

  

Op vrijdag 20 september 2019 heeft de  Vereniging Nederlandse Cateraars (Veneca) CNV Vakmensen en De Unie een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao contractdatering.

De belangrijkste afspraken uit het onderhandelingsresultaat zijn:

•         Een cao met een looptijd van een jaar (1 april 2019 – 31 maart 2020);
•         Een loonsverhoging van 3,1% procent per 1 oktober 2019;
•         Eenmalige uitkering van 0,5% bruto welke in de maand november 2019 wordt  uitgekeerd;
•         Samenwerken aan de modernisering van onze cao, waarbij we medewerkers nauw betrekken.

De cateringbranche veranderd heel snel door;

  • Toenemende concurrentie van buiten de sector door bedrijven als Albert Heijn en Jumbo, maar ook door horecazaken, foodtrucks en bezorgdiensten als Deliveroo en thuisbezorgd.nl;
  • Nieuwe trends en verwachtingen van klanten en consumenten.
  • De 24 uurseconomie waarin we moeten ondernemen en werken.

Met het Pensioenakkoord in het achterhoofd willen de CNV en De Unie verder praten over de mogelijkheid dat medewerkers op gevorderde leeftijd eerder met pensioen gaan;

CNV Vakmensen en De Unie gaan in gesprek met hun leden het behaalde resultaat. Op de bijeenkomst op 20 september was ook de FNV aanwezig, zij waren niet blij met het resultaat  zoals het er op dit moment ligt.  Na raadpleging van de achterban is besloten niet akkoord te gaan. De FNV beraad zich op eventuele verdere acties.

De verwachting is dat er op 7 oktober a.s. een formeel akkoord komt van De Unie en de CNV. Het onderhandelingsresultaat kan dan omgezet worden in een onderhandelingsovereenkomst.

Helaas is er veel te weinig respons geweest op het voorstel. De sluitingsdatum voor reacties is daarom verlengt nar 14 oktober.